Blog

Museus, i el seu dia internacional

“Busco tu suma, el borde de la copa donde el vino

es también la luna y el espejo,

busco esa línea que hace temblar a un hombre en

una galería de museo.

Además te quiero, y hace tiempo y frío.”

Julio Cortázar

Avui dia, trobar la línia que faci tremolar un home dins un museu sembla una utopia o un somni de poeta. Potser va existir un temps on els museus foren símbols culturals de primera línia. Però quan una causa té un “dia internacional de…” s’acosta més a la reivindicació d’una causa perduda que a la celebració dels èxits.

El cert és que aquest 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus (DIM), aquesta data fou triada l’any 1977 a Moscou on es va celebrar la XXII Assemblea General del Consell Internacional de Museus (ICOM). Els seus propòsits eren acostar les citades institucions a la societat, idearis vigents encara avui dia.

L’edició d’enguany, 2016, té com a títol  “Museus i paisatges culturals” es vol recordar la importància dels mateixos en l’educació i enriquiment de les cultures. Així doncs, aquest dia els espais museogràfics obriran les porten gratuïtament, faran concerts, tallers, visites guiades i conferències… tot per acostar els museus a la gent.

Jo em pregunt si any rere any fem el mateix i el públic generalista no va als museus, més enllà d’alguna excepció, perquè no acostem la gent primer als museus, i ara quan dic “gent” dic la “societat civil” que aposti per implicar-se de veritat en omplir de continguts les sales expositives perquè, les persones, les famílies, els individus i col·lectius els puguin gaudir de veritat i sentir-se’ls propis. En resum, fem-los interessants i la gent anirà, fem properes les institucions i la gent se’ls farà seves.

Aleshores, quan creem un contingut per a persones del segle XXI que ens expliquin coses, del passat o del futur, però que les sentim nostres, llavors, potser com deia Cortázar, trobarem la línia que ens faci tremolar d‘emoció.

Mentrestant seguirem celebrant el Dia Internacional dels Museus.

Daniel Iranzo

Llicenciat en Història i membre d’Aldarq

Dia Internacional dels Museus

Comparteix

Deixa un comentari

El teu correu no serà publicat. Required fields are marked *