Blog

Curolles

Si ens aneu seguint de forma regular, haureu vist que estem tirant endavant diferents iniciatives al voltant de l’arqueologia i el patrimoni: tallers per a infants, per a adults i rutes patrimonials. A banda estem generant tota una sèrie de continguts amb dos objectius: donar a conèixer el ric patrimoni arqueològic de Mallorca i generar un espai de debat i opinió entorn de la forma de comunicar i transmetre el coneixement, al que hem anomenat curolles.

Estem fent servir dos canals digitals per a la generació de continguts: 1 primer canal entorn de la plataforma de videoblocs youtube, on anem penjant petites càpsules dels diferents jaciments de l’illa i un segon canal al votant del nostre bloc, dins de la nostra plataforma web, que s’anomena curolles.

Curolles

I d’aquest apartat us volem parlar. Què és una curolla? Una dèria, una obsessió, un objecte d’estudi o pensament, alguna cosa que ens ronda pel cap i que tenim necessitat de dir-la, de comentar-la, d’obrir-la al debat.

Amb l’apartat curolles volem obrir un espai d’opinió al voltant de diferents temàtiques que ens interessen: els museus, tant siguin d’arqueologia, d’història d’etnografia, d’art contemporani o de ciències naturals, tant és, ens agraden els museus. Volem saber que es fa en ells, però també volem saber que es fa o que no es fa, perquè i com des de l’arqueologia es difon el coneixement generat, quins continguts es transmeten i com, quines problemàtiques es troben els diferents professionals del sector i com estem fent servir les TIC i les Xarxes Socails per a connectar amb els nostres públics, quins públics tenim i quins no tenim i perquè no els tenim… Volem saber com s’entén l’educació des d’un museu o un element patrimonial, es generen propostes educatives exclusivament enfocades al món escolar? O hi ha plantejaments destinats al públic juvenil i adult, que a la vegada enriqueixin el debat ciutadà al voltant del patrimoni i la seva funció com a generador de riquesa social i econòmica.

Com es pot contribuir al debat social sobre temes com feminisme, discapacitats, migracions, precarietats, sexualitats…. que formen part del nostre dia a dia, i que formaren part del passat, aquell que tant ens preocupa i estudiem. Volem explorar aquestes vies de diàleg? Tenim personal suficient per fer-ho? Ho podem fer?

Cal cercar camins que enllacin patrimoni i altres disciplines? Obrint o enllaçant camins fins ara desconeguts o no explorats des de l’especificitat de la nostra disciplina.

Amb aquesta intenció d’obrir camins, obrir portes desconegudes o conegudes, volem cedir l’espai curolles a persones, professionals dels sectors que vulguin dir la seva i no els calgui esperar a un congrés d’especialistes per explicitar el que pensen.

Volem construir un espai de reflexió, que ens serveixi a tots plegats per créixer i enriquir-nos, sense pors, sense complexos i amb ganes de construir i reflexionar.

Així que si teniu la vostra curolla, ja sabeu, aquí teniu el vostre espai, un petit racó on poder-la explicar, i esperem que interactuar i debatre, ni que sigui a la xarxa i qui sap si a la llarga en una trobada, al voltant d’un talaiot. Això sí, volem que sigui una curolla constructiva.

Albert Forés Gómez, arqueòleg, gestor cultural i membre d’Aldarq

Curolles

Comparteix

3 Comments

 1. Sílvia / 7 juny, 2016

  Doncs per moltes curolles més!

 2. Pere Fullana Falconer / 7 juny, 2016

  Molt interessant. La pregunta que m’agradaria tingués resposta és: Com es pot participar ? Me fa ganes.

  • Aldarq / 8 juny, 2016

   Bon dia Pere,
   només ens has d’escriure a: info@aldarq.com. El text ha de ser entre 300-500 caràcters, acompanyat d’una foto teva i d’una imatge per al text. I clar que tracti algun dels aspectes relacionats
   T’esperem!!!!

Deixa un comentari

El teu correu no serà publicat. Required fields are marked *