Trencaclosques romans

Els mosaics són representacions gràfiques realitzades amb tessel·les. Les tessel·les són petites peces de pedra, terracota (argila modelada i endurida al forn), marbre o vidre, que serveix per decorar terres i parets.

Els mosaics foren utilitzats a l’illa de Creta, al llarg del Període Minoic, i des de llavors fins avui dia.

Els més famosos foren els mosaics romans. Aquests foren utilitzats per expressar escenes quotidianes de les classes benestants romanes: escenes de gladiadors, d’animals feréstecs, de caça, de plats i menjars saborosos o de divinitats i éssers mitològics en el seu dia a dia.

Després d’un llarg període d’esplendor, aquesta tècnica fou més o menys abandonada. Amb el Modernisme, i especialment amb Antoni Gaudí es recuperà a partir del trencadís, barrejant materials i creant formes en tres dimensions, com les del Parc Güell.

I avui dia, trobem mosaics? Només ens hem de submergir a una piscina i veurem petites tessel·les, on hi ha representats dofins, foques i altres éssers marins. A les nostres cuines trobem sanefes, que representen fruits, plantes i altres grafismes. Com podem veure el món dels mosaics forma part del nostre dia a dia.

A Mallorca comptem amb mosaics a la ciutat romana de Pol·lèntia, al Conjunt Basilical de Son peretó i amb el trencadís del presbiteri de la Seu, dissenyat per Antoni Gaudí.

Objectiu dels Trencaclosques romans

Continuant amb l’objectiu de seguir treballant les diferents representacions gràfiques al llarg del temps, realitzarem aquest taller de composició de mosaics, als que anomenem trencaclosques romans.

Cada alumne podrà realitzar el seu petit mosaic. D’aquesta manera coneixeran com es pot realitzar una creació artística, mitjançant una tècnica mil·lenària.

T’atreveixes a viatjar en el temps i convertir-te en un expert en mosaics?

Vine i descobreix-los!!!

Adreçat a: tercer, quart, cinqué i sisé de primària i primer de la ESO.